Karbon Ticareti ve Finansmanı

1997 yılında Kyoto Protokolü’nün imzalanması ile ülkeler taahhüt ettikleri emisyondan daha fazlasını azaltmaları halinde bu emisyonun ticaretini yapabilmektedir. Buna bağlı olarak, emisyonlarını kendi kotalarının altında tutabilen tesisler de, kotalarının kullanmadıkları kısımlarını satabilmektedirler.

Bu amaçla hayata geçirilmesi planlanan “yenilenebilir enerji kaynakları projeleri” nin finansmanı, birçok farklı modelin kullanılabildiği bir proje finansmanıdır. Bu konuda danışmanlık ve aracılık hizmetlerini sağlamaktayız.

Kyoto Protokolüne göre Salım Ticareti (ET) ve Ortak Uygulama(JI) mekanizmaları Ek-I ülkeleri arasında, Temiz Kalkınma Mekanizması ise Ek-I ve Ek-I dışı ülkeler arasında yapılabilir.

Ortak Uygulama (Joint Implementation - JI): Protokolün 6. Maddesi ile düzenlenen bu mekanizma Ek-I ülkeleri arasında gerekli şartların sağlanması koşuluyla, insan kaynaklı sera gazı salımlarının azaltılmasını veya sera gazlarının yutaklar yoluyla uzaklaştırılmasını amaçlayan projelerden elde edilen ’Salım Azaltma Kredisi” (Emission Reduction Unit-ERU) kazanır ve kazanılan bu krediler toplam hedeften düşülür.

Temiz Kalkınma Mekanizması (Clean Development Mechanism -CDM): Protokolün 12.maddesi ile düzenlenen bu mekanizma ile Ek-I Dışı ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda sera gazı azaltımına katkı sağlamaları amaçlanmaktadır. Ek-Ide yer alan tarafların salım azaltım taahhüdünü gerçekleştirmek için Ek-I Dışı ülkelerde yapacakları proje faaliyetleri sonucunda ’Sertifikalandırılmış Salım Azaltım Kredisi” (Certified Emission Reductions-CER) elde edeceklerdir.

Salım Ticareti (Emission Trading–ET): Kyoto Protokolü’nün 17. Maddesi ile düzenlenmiş olan bu mekanizma ile Ek-I listesinde yer alan herhangi bir taraf ülke, Ek-B’de belirlenmiş olan salım azaltım miktarının bir bölümünün ticaretini yapabilir. Diğer bir ifadeyle taahhüt edilen salım miktarından daha fazla azaltım yapan taraf ülke, salımındaki bu ilave azaltımı bir başka Ek-I ülkesine satabilir.